SCHUIFPUI

Alles wat u dient te weten over een schuifpui verneemt u hier

U bent toe aan nieuwe kozijnen maar je weet nog niet wat het gaat worden. Kiezen tussen openslaande deuren uit aluminium of een kunststof hefschuifpui; kunststof kozijnen met triple glas met een hoge isolatiewaarde of wordt het toch een nieuwe schuifpui gemaakt uit kunststof profielen voorzien van gelaagd glas.

Niet gemakkelijk om zo direct de juiste beslissing te nemen en te opteren voor de beste kozijnen met een lange levensduur aan de scherpste prijs.

Wat is een schuifpui?

Een schuifpui is een soort deur dat bestaat uit één of meer grote bewegende glazen panelen die langs elkaar schuiven om een opening te creëren. De meest gekende types zijn de 2-delige schuifpui, de 3-delige schuifpui en de 4-delige schuifpui.

De opbouw bestaat steeds uit vaste en bewegende delen. Meestal worden schuifpuien gebruikt als toegang tot een terras, balkon of tuin, maar ze kunnen ook binnenshuis worden gebruikt om bijvoorbeeld de living met de aanbouwserre met elkaar te verbinden.

Schuifpuien kunnen in verschillende maten, materialen en stijlen worden gemaakt, van hout tot aluminium en van klassiek tot modern.

Uit welke materialen kunnen schuifpuien worden gemaakt?

De mogelijkheden:

 1. Aluminium schuifpui: is duurzaam, lichtgewicht en vereist weinig onderhoud. Ze is ook sterk en bestand tegen corrosie, waardoor ze geschikt is voor gebruik in verschillende klimaten.
 2. Houten schuifpui: is natuurlijk en esthetisch aantrekkelijk. Ze is echter vatbaar voor kromtrekken en kunnen meer onderhoud vereisen dan andere materialen.
 3. Kunststof schuifpui: is een lichtgewicht, duurzaam en bestand tegen weersinvloeden. Ze is ook onderhoudsarm en kunnen in verschillende kleuren en stijlen worden geleverd.
 4. Stale schuifpui: is sterk en duurzaam, waardoor ze geschikt is voor gebruik in commerciële gebouwen en woningen met hoge veiligheidseisen. Ze kunnen echter ook duurder zijn dan andere materialen en vereisen soms meer onderhoud. Bovendien beschikken ze nooit over een goede isolatiewaarde.

De keuze van het materiaal voor een schuifpui hangt af van verschillende factoren, waaronder de esthetische voorkeur van de eigenaar, het klimaat van de regio en het beschikbare budget.

 

Welke soorten schuifpuien bestaan er?

Er zijn verschillende soorten schuivende puien beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder staan de meest voorkomende soorten :

1.Standaard schuifpuien: dit zijn de meest voorkomende bestaan uit twee of meer panelen die langs elkaar schuiven om een opening te creëren.

Standaard schuifpuien zijn verkrijgbaar in verschillende maten, materialen en kleuren. Dit type schuifpui opent met je eigen mankracht

2.Hefschuifpuien: hefschuifpuien zijn vergelijkbaar met standaard puien, maar hebben een mechanisme waarmee de panelen iets omhoog getild worden voordat ze worden verplaatst. Dit zorgt voor een betere isolatie en maakt het gemakkelijker om de panelen te openen en te sluiten.

Deze soepele bediening is er erg in trek. Uit de verschillende schuifpuien is deze pui de absolute topper.

3.Kiepschuifpuien: hebben een draaikiepmechanisme dat het mogelijk maakt om de panelen te kantelen voor ventilatie, terwijl de panelen nog steeds in de gesloten positie blijven. Dit maakt kiepschuifpuien ideaal voor situaties waarin een goede ventilatie nodig is, maar waarbij de opening niet te groot mag zijn.

4.Parallel-schuif-kiepsystemen: dit zijn puien die zowel kiep- als schuifbewegingen mogelijk maken. De panelen kunnen in de kieppositie worden vergrendeld voor ventilatie of in de schuifpositie worden geopend voor een maximale opening.

5.Vouw- en harmonicaschuifpuien: deze hebben panelen die opvouwen of opzij schuiven in harmonica-vorm om een grote opening te creëren. Dit maakt ze ideaal voor situaties waarin een brede opening gewenst is en er geen ruimte is voor panelen die langs elkaar schuiven.

6.Schuif-Vouw puien: deze zijn een nieuwe trend op de kozijnenmarkt. Ze combineren de mogelijkheden van zowel een schuifpui als van  een vouwwand. Alle delen kunnen zowel schuiven als vouwen.

Een buitengewoon uniek concept. De juiste schuifpui samenstellen wordt hierdoor wel zeer makkelijk.

Elk type schuifpui heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en situatie van de gebruiker.

Aluminium schuifdeur
Schuifpui
Aluminium schuifdeur

Met welke praktische overwegingen dient u rekening te houden bij de aankoop van een schuifpui?

Bij het overwegen van de aanschaf van een schuivende pui zijn er een aantal praktische overwegingen die belangrijk zijn om in gedachten te houden:

Ruimte: voldoende ruimte is nodig om te kunnen openen en sluiten. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom de pui om onbelemmerd te kunnen bewegen.

Veiligheid: is een belangrijk aspect bij het installeren. Zorg ervoor dat de pui goed is beveiligd tegen inbraak en dat het glas stevig genoeg is om niet te breken.

Onderhoud: regelmatig onderhoud is nodig om goed te blijven functioneren. Controleer regelmatig of de rails schoon zijn en smeer ze indien nodig om soepel te blijven glijden.

Isolatie: een goede isolatie is belangrijk om warmteverlies te voorkomen en energie te besparen. Zorg ervoor dat de pui goed geïsoleerd is en dat er geen lucht of water doorheen kan komen.

Kosten: schuifpui prijzen kunnen variëren afhankelijk van het materiaal, de grootte en de complexiteit van de installatie. Maak een budget en vergelijk verschillende offertes voordat je een keuze maakt.

De voordelen van een schuifpui

 1. Meer natuurlijk licht: ze laten meer natuurlijk licht binnen dan gewone deuren en ramen. Dit kan helpen om een ruimte lichter en luchtiger te maken.
 2. Gemakkelijke toegang: deze bieden gemakkelijke toegang tot buitenruimtes zoals een terras of tuin.
 3. Ruimtebesparend: ze nemen minder ruimte in beslag dan gewone deuren omdat ze geen draaicirkel nodig hebben.
 4. Verbeterde ventilatie: ze bieden verbeterde ventilatie omdat ze kunnen worden geopend om frisse lucht binnen te laten.
 5. Esthetisch aantrekkelijk: ze kunnen een esthetisch aantrekkelijke toevoeging zijn aan een huis vanwege hun strakke en moderne uitstraling

De nadelen bij schuifpuien

 1. Beveiligingsrisico: schuifpuien kunnen een beveiligingsrisico vormen omdat ze gemakkelijk kunnen worden geforceerd. Los dit op met een plaatsen van een anti-inbraakslot.
 2. Onderhoud: schuifpuien hebben regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven werken. Regelmatig de rails schoonmaken voorkomt dit euvel
 3. Energie-efficiëntie: schuifpuien zijn over het algemeen minder energie-efficiënt dan gewone deuren en ramen vanwege de grote glazen panelen die warmteverlies kunnen veroorzaken. Kies daarom bij het aanschaffen van een schuifpui voor minimaal HR++ glas of indien mogelijk voor HR+++ glas.
Aluminium Schuifdeur
Schuifpui
Schuifpui

De meest gestelde vragen over een schuifpui en beknopte antwoorden hierop:

Wat is een schuifpui en hoe werkt het?

Een schuifpui is een groot raam dat zich opent door middel van schuifmechanismen. Het bestaat uit één of meer panelen die horizontaal bewegen om een opening te creëren. Het is meestal gemaakt van glas en aluminium of kunststof.

Welke voordelen heeft een schuifpui?

Een schuifpui biedt verschillende voordelen, zoals:

 • Het vergroot de hoeveelheid natuurlijk licht in uw huis.
 • Het biedt gemakkelijke toegang tot uw tuin, terras of balkon.
 • Het bespaart ruimte omdat het geen draaicirkel nodig heeft zoals bij een openslaande deur.
 • Het biedt een goede isolatie waardoor u bespaart op uw energierekening.
Wat zijn de verschillende soorten schuifpuien?

Er zijn verschillende soorten schuifpuien, zoals:

 • Een hefschuifpui, die met een hendel omhoog getild wordt om te openen en vervolgens op de rails schuift.
 • Een kiepschuifpui, die op een kiepstand gezet kan worden voor extra ventilatie.
 • Een parallel-schuifpui, waarbij de panelen parallel aan elkaar schuiven.
Aluminium Kozijn
Aluminium Schuifdeur
Aluminium Kozijn
Is een schuifpui veilig?

Ja, moderne schuifpuien zijn veilig. Ze zijn voorzien van meerpuntsluitingen en gehard glas om inbraak te voorkomen.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een schuifpui?

De kosten van een schuifpui variëren afhankelijk van het materiaal, de grootte en het type schuifpui. Over het algemeen ligt de prijs tussen de €1.500 en €5.000. Het is verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om de beste prijs te krijgen.

Kan ik zelf een schuifpui installeren?

Het is niet zo moeilijk om zelf een schuifpui te installeren als je handig bent. Mits de nodige plaatsingsinstructies van uw leverancier  is ervaring  helemaal geen noodzaak.

Mocht het u niet lukken dan kan je steeds beroep doen op een professional om ervoor te zorgen dat de schuifpui correct geïnstalleerd wordt. Vakkundige montage is belangrijk

Hoe onderhoud ik mijn schuifpui?

Een schuifpui heeft weinig onderhoud nodig. Het is belangrijk om de rails schoon te houden en regelmatig te smeren. Maak het glas regelmatig schoon met een vochtige doek en milde reiniger.

.

Aluminium Schuifpui
Aluminium Kozijn
Aluminium Schuifpui

Hoe lang gaat een schuifpui mee?

Een schuifpui kan tientallen jaren meegaan als het goed onderhouden wordt. De levensduur hangt af van het materiaal, de kwaliteit en het onderhoud van de schuifpui. Aluminium schuifpuien gaan levenslang mee.

Kunststof schuifpui of een aluminium schuifpui?

Een kunststof schuifpui gaat gemiddeld 15 à 20 jaar mee. Bij een aluminium schuifpui zit dit wel anders. Een aluminium schuifpui heb je voor het leven.

Kunststof schuifpuien of houten schuifpuien?

Kunststof schuifpuien zijn wat onderhoud betreft zeker en vast in het voordeel. Weinig onderhoud terwijl je een houten schuifpui steeds weer dient te schilderen

Kunststof Schuifpuien
Aluminium Schuifdeur
Aluminium schuifdeur

Houten schuifpuien of staal ?

Wat isolatiewaarde betreft: absoluut de houten schuifpui.

Een schuifpui of openslaande deuren?

Beide zijn degelijk maar de persoonlijke keuze speelt hierbij een grote rol

Kan ik subsidies krijgen voor het plaatsen van een schuifpui?

Mogelijk komt u in aanmerking voor subsidies als u een energiebesparende schuifpui plaatst. Informeer bij uw gemeente naar de mogelijkheden.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een schuifpui?

Controleer de isolatiewaarde van de schuifpui om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de isolatienormen en energiebesparend is.

Check het type glas dat in de schuifpui wordt gebruikt. Dubbel glas is bijvoorbeeld beter isolerend dan enkel glas en geluidswerend glas kan bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast mocht u daar last van hebben in uw woonomgeving.

Schuifpui
Schuifpui
Schuifpui

Conclusie

Hopelijk hebben we u een duidelijk inzicht gegeven over de verschillende mogelijkheden en helpt deze uiteenzetting bij de keuze van uw ideale schuifpui.

In ieder geval veel succes bij uw speurtocht naar de betere en betaalbare schuivende pui.

Aluminium Kozijn